Arman Alizad Beninissä

Arman ja viimeinen ristiretki: Benin, voodoo-papin oppipoikana (www.ruutu.fi)

22.1.2013, Benin

Ihan karsee tunne, kun vuohi jonka oot valkannu uhrimenoa varten alkaa bondaa sun kanssas. Se pelkäs hetki sitten kaikkia, kun oli kahlittuna torin laidalla. Se luulee et mä pelastin sen, eikä osaa arvata että on menossa alttarille uhrattavaksi. Onneksi kaikki uhrieläimet AINA syödään.

Matka Beniniin oli yksi kiehtovimmista seikkailuistani koskaan. Länsimaissa tv ja elokuvat ovat maalanneet Voodoo-uskonnosta tumman, jopa mustan magian maailmaan kuuluvan instituution. Tosiasiassa Voodoota käytetään pääsääntöisesti parantamiseen ja sielun puhdistamiseen. Voodoo on maailman suurin luonnonuskonto ja se saanut alkunsa Länsi-Afrikassa Beninin alueella. Sieltä se on levinnyt Karibianmeren saarille ja Etelä-Afrikkaan orjien mukana 1600-1700-luvulla. Vaikka valtaosa Beninin asukkaista on Katolilaisia, yli 50% heistä harjoittaa myös Voodoota tavalla tai toisella. Ihmiset turvautuvat lähes aina Voodoo-jumaliin, jos harjoittamansa uskonnon oman jumalan voimat ei näytä riittävän.

Voodoossa on yksi pääjumala Mahou ja satoja alajumalia. Voodoon läsnäolon tuntee ja näkee Beninissä ihan kaikkialla. Alttareita ja symboleja on kaikkialla - niitä on niin paljon, että joskus pienissä kylissä pitää jopa varoa, ettei vahingossa astu pienen alttarin päälle. Voodoon samanistisia piirteitä ja uhrirituaaleja käytetään jatkuvasti sairaiden parantamiseen sekä yhteisön sielujen puhdistukseen. Voodoo-papit ovat äärimmäisen arvostettuja henkilöitä. Yksi pappishaara ovat oraakkelit. Jopa muut Voodoo-papit vierailevat oraakkeleiden luona, jos kaipaavat lisävarmuutta jumalille esittämiin kysymyksiinsä.

Kaadan juuri uhraamamme kanan verta jumalille merkiksi siitä, että hyväksyn yhteisön säännöt ja otan vastaan papin antamat opetukset antaumuksella.

Kun saavuin oppi-isäni Agbanjejen luo pieneen kylään Etelä-Beninissä, täytyi minun läpikäydä sielun puhdistusrituaali. Ilman puhdistettua sielua hän ei olisi voinut päästää minua maailmaansa. Lähes kaikkiin rituaaleihin kuuluu eläinuhraus. Eläinuhraukset ovat eläimen normaalia teurastusta, mutta riippuen papin palvomasta alajumalasta, saattavat ne olla pienen hetken ihan puhdasta eläinrääkkäystä ennen kuin eläin pääsee hengiltään. Minun oppi-isäni palvoi Shangoa, ukkosen jumalaa sekä Ogua, raudan jumalaa. Puhdistusrituaalissa jumalille juotetaan vettä ja alkoholia. Heille annetaan ruokaa ja heiltä pyydetään armoa ja terveyttä. Rituaalissani uhrattiin kummallekin jumalalle yksi kana ja minut maalattiin niiden verellä. Kun sieluni oli puhdistettu, sain aloittaa voodoon opiskelun.

Voodoossa uskotaan todella vahvasti karmaan. "Tee ja ole muille hyvä, niin hyvä tulee luoksesi. Ole nilkki, niin paska osuu tuulettimeen". Tähän uskotaan niin vahvasti, että lähes kaikki yhteisön jäsenet noudattavat sitä. Ihmiset eivät uskalla tehdä pahaa, varastaa tai valehdella, koska se saattaa asettaa heidän ja heidän perheidensä elämät vaaraan sekä epäonnen armoille. Voodoossa juhlitaan paljon: tanssitaan ja nautitaan. Yksi seikka, minkä pistin merkille oli esi-isien, perheen ja ystävien merkitys. Kaikki mitä sinulla on tulee jakaa ystävien, perheen ja esi-isien kanssa. Kun syöt, osa ruuasta jätetään esi-isien hengille, kun juot, kaadat aina pari tippaa maahan esi-isille. Voodoo-yhteisöissä on myös noitia. Noita on henkilö, joka on valinnut "pimeän" polun. Noidat kiroavat ja myrkyttävät muita. Heitä ei voi normaalisti tunnistaa, sillä kukaan ei tiedä kuka noita on. Ainoa keino tunnistaa noita on viedä epäilty voodoo-papille, jolla on suuria taikavoimia. Tämä pukee epäillyn asuun, joka toimii tietynlaisena totuusseerumina. Kun tämä vaate on päälläsi, et voi valehdella ja kerrot ainoastaan totuuden.

Fetissi marketti.

Voodoo-rituaaleissa käytetään paljon erilaisia fetissejä, jotka löytyvät fetissimarketeilta. Fetissimarketilta voit ostaa oikeastaan minkä tahansa eläimen turkkeja sekä kalloja. Osa niistä on uhanalaisia. Eri eläimillä on eri merkityksensä ja tarkoituksensa. Kaiken kaikkiaan länsimaalaisilla olisi paljon opittavaa voodoota harjoittavien ihmisten elämistä. Niin brutaalilta kuin tietyt rituaalit saattavat vaikuttaa, vahva usko karmaan tekee yhteisöstä todella hyvän. Beninissä on muuhun afrikkaan verrattuna pienet rikostilastot, eikä siellä ole hälyttävää päihde- tai prostituutio-ongelmaa. Ihmiset ovat onnellisia ja pitävät toisistaan, ystävistään ja perheistään hyvää huolta. Yhteisöt ovat terveita ja hyvinvoivia.

Muistakaa, älkää olko nilkkejä. Tehkää hyvää ja hyvä tulee luoksenne.

Arman Alizad Arman Alizad
Kuvat: Tuukka Tiensuu & Paul Akakpo

Matkaan lähti mm.